EPICentar je jedan od partnera u okviru projekta ABCD – The Alliance of Boundary Crossing for Deep Tech, podržanog kroz Inicijativu EIT HEI, a koji ima za cilj da postane vodeća platforma za inovacije i deep tech preduzetništvo u regionu Zapadnog Balkana!

Uz ravnomerno uključenje akademskih i neakademskih organizacija, Inicijativa EIT HEI – Innovation Capacity Building for Higher Education, želi da stvori sinergiju između visokoškolskih institucija i industrije, sa ciljem podsticanja preduzetništva i inovacija u Evropi. Od početka Inicijative, kroz EIT HEI projekte obučeno je skoro 40 hiljada studenata, akademskog i neakademskog osoblja, i podržano preko 900 inovativnih timova i startapova!

Na ovogodišnji poziv prijavilo se 48 konzorcijuma sa preko 500 organizacija, a poziv je rezultirao podržavanjem 16 projekata, koji uključuju partnere iz 100 visokoškolskih institucija i 79 neakademskih organizacija (kompanije, udruženja, istraživački centri i javne institucije).
Svih 16 projekata direktno podržava i jača EIT program ’Deep Tech Talent Initiative’, koji ima za cilj da do 2025. godine obuči milion stručnjaka iz oblasti deep tech-a.

Među podržanim projektima je i ABCD, vođen konzorcijumom od 10 projektnih partnera i 2 pridružena partnera, predstavnika zemalja Zapadnog Balkana. Sa ciljem da postane vodeća platforma za jačanje deep tech inovacija i preduzetništva na Zapadnom Balkanu, ABCD projekat će podstaći preduzetnički mindset i preduzetničke aktivnosti i podržati deep tech startape da se globalno razvijaju. Do 2030. godine, projekat ima za cilj jačanje inovativnih i preduzetničkih kapaciteta Zapadnog Balkana, uspostavljanje inkubatora, građenje jakih veza sa lokalnim i regionalnim ekosistemom i efikasno širenje kvalitetnih rezultata.

EPICentar tim će svojom ekspertizom i iskustvom pomoći u osmišljavanju, organizaciji, razvoju i implementaciji projektnih aktivnosti, a u skladu sa sopstvenom misijom podržavanja i jačanja deep tech inovacija i njihovog boljeg i održivog pozicioniranja na tržištu.

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima
Table of content
Related articles