U periodu od 1. jula do 5. jula 2024. godine održan je Finalni događaj projekta The Alliance of Boundary Crossing for Deep Tech – ABCD, i to u mađarskim gradovima Budimpešta i Esztergom! Dve faze projekta, koji je počeo u maju 2023. godine, obeležio je dinamičan rad, saradnja sa zajednicom i brojnim stejkholderima, razvoj različitih alata i mehanizama za jačanje preduzetničkog mindset-a i preduzetničkih aktivnosti na visokoškolskim institucijama, implementacija inovativnog akcelerator programa i kontinuirana diseminacija i promocija ostvarenih rezultata.

Finalni događaj bio je jedinstvena prilika da se predstavnici konzorcijuma – HEI i non-HEI partneri, okupe, razmene iskustva i ostvarene rezultate, ali i prodiskutuju o finalnim koracima na samom kraju projekta, održivosti rezultata i potencijalnim zajedničkim inicijativama u budućnosti.

Prva dva dana događaja obeležile su diskusije i radionice o važnosti ispunjenja treće misije univerziteta, kako iz aspekta istraživača i profesora, tako i iz aspekta studenata, koji imaju značajnu ulogu u jačanju preduzetničkih inicijativa i aktivnosti. Sami studenti su od početka projekta bili važan deo istog, doprinoseći realizaciji brojnih aktivnosti, ali i time što su bili direktni korisnici rezultata koji se odnose na razvoj inovativnih poslovnih prilika. Nekolicina studenata sa nekoliko HEI partnerskih institucija pridružila se Završnom događaju i podelila svoje iskustvo tokom rada na ABCD projektu.

Finalni događaj nastavljen je u znaku radionica koje su se bavile mehanizmima i najboljim praksama za razvoj preduzetničkih aktivnosti na visokoškolskim institucijama, razmenom iskustava sa studijskih poseta univerzitetskim inkubatorima širom Evrope, kao i upoznavanjem sa lokalnim, regionalnim i evropskim prilikama i mogućnostima za rast i razvoj inovativnih startapa. Tokom radionica i diskusija, učesnici događaja su radili u timovima, razmenjivali znanja i iskustva, delili dobre prakse i zajednički dolazili do novih ideja i rešenja, a sve sa ciljem pružanja adekvatne podrške preduzetnicima i inovativnim startapima, naročito onima koji svoj put započinju iz fakultetskih i institutskih laboratorija.

Poslednjeg dana događaja održano je finale Founders ABCDeep Tech Startup Support akcelerator programa. Od 11 sjajnih startapa koji su bili deo druge generacije ovog programa, odabrana su 3 koja su dobila priliku da pitch-uju na Finalnom događaju i bore se za nagradu u iznosu od 10 hiljada evra!
Merakzy, Flourish i CAPTEC Medical predstavili su svoja inovativna rešenja pred stručnim žirijem i publikom, a pobednik je morao biti jedan – CAPTEC Medical osvojio je prvo mesto! Iskrene čestitke upućene su ovoj mađarskoj kompaniji, ali i svim učesnicima programa, koje će konzorcijum nastaviti da podržava na razvojnom putu i nakon završetka projekta.

Sve zainteresovane strane ABCD projekta složne su oko jednog – podrška ovakvim inicijativama nastaviće se i biće samo još jača u periodu koji je pred nama!

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima
Table of content
Related articles